SOMMARTAL TILL ELEVERNA

Kära elever. Kära klass XX

Snart är det sommarlov. Men innan ni springer ut i er välförtjänta ledighet, vill jag säga några ord. Det har varit roligt att få undervisa er i svenska. Ni är en fin klass med positiv energi. Det jag uppskattar mest med er är att ni är så otroligt ambitiösa. Ni VILL lyckas bra och ni anstränger er. Den egenskapen kommer ta er långt i livet.

Ni läser ju på ett tekniskt program. Så kanske är det så – även om det låter fullkomligt orimligt i mina öron – att just litteraturhistoria, litteraturanalys, diktläsning, skrivande, grammatik och språk inte riktigt är er ”grej” alla gånger. Men, jag vidhåller att ämnet är viktigt för er ändå.

För teknikare: även om det är ni som ska rädda världen med ny, avancerad, teknologisk kunskap, med vetenskap, matematiska beräkningar och fysiska lagar, så vet ni också hur viktigt det är med etiska överväganden, att tänka på konsekvenserna av sitt vetenskapliga handlande, att inte drivas in i girighet och att inte leka Gud.

Ni vet det för ni har läst ”myten om Ikaros”, ni har läst om Goethes ”Faust” och Mary Shelleys ”Frankenstein”. Bland mycket, mycket annat.

Den kunskapen får ni inte genom matematiklärarens formelsamling och kemilärarens laborationer. Den kunskapen och insikten växer fram i mötet med litteraturen. I förståelsen för vad det är att vara människa, idag – men även förr.

Isaac Newton har vi läst om och honom känner ni ju till, eller hur? Han var inte bara naturfilosof utan även fysiker, uppfinnare, matematiker och astronom. Och Newton skrev några bevingade och ofta citerade ord om just kunskap, kreativitet och innovation. Newton skrev:

”If I can see further than anyone else, it is only because I am standing on the shoulders of giants”

Vad menade han med det? Jo, det Newton ville säga var att hans tankemässiga skärpa inte handlade om hans egen unika genialitet utan om att hans arbete vilade på andra människors tidigare arbeten alltså att han hade studerat många andra vetenskapsmän, fördjupat sig i den tidigare kunskap som tagits fram innan honom. Och det är tack vare alla dessa som han nu kan se just längre, vidare, djupare, bättre på världen.

Det är rätt vackert ändå.

Jag tycker att citatet också visar på den respekt vi människor bör känna för alla de som studerat världen innan oss. All deras kunskap, allt deras vetande, alla deras misslyckande och framgångar kan – och bör –  vi använda oss av och bygga vidare på. Framtiden är sammanlänkad till och hör samman med historien. Det är en kedja vi inte kan bryta. Vi kan bara välja att negligera den. Men då blir vi också dummare. 

Ni ungdomar, ni ska flyga mot solen, njuta av utsikten och himlen men ni ska stanna i tid så att inte solens strålar bränner era vingar. Ni ska använda ert förnuft, er kunskap och er kreativitet, men också ert hjärta. Ni ska rikta blicken mot framtiden men alltid bära historien med er.

Jag är stolt över att få ha varit er gymnasielärare detta år. Och jag är stolt över vad vi lyckats lära oss och uppleva – i sann XX-anda!

Så tack kära klass XX för att jag fick gästspela en liten tid i ert liv och bidra till en liten pusselbit av er utbildning på den långa, snåriga, vindlande, bitvis svåra, bitvis helt fantastiska livsväg som är er.

-Låt inte livet gå dig förbi! Hitta din handling, dina handlingar, och välj dem klokt!

Elever: Nu, nu är det sommar. Och som ni förtjänat den!

Spring ut i ledigheten!  Ligg i gröngräset och titta upp mot himlen.

Njut av det blå, det gröna. Njut av färgerna, lukterna och av din egen hud som doftar sol.

Drick saft i fula plastglas.

Läs en bok. Läs två.

Kasta platta stenar i en sjö. (Nej, sånt blir man aldrig för gammal för.) 

Lana hela natten. (Heter det så?)
 
Ät en bulle! Ät två!

Krasa en kall isglass mellan tänderna.

Ta en sommarpromenad. (Sådana som aldrig går att ta på vintern.)

Tanka sol. Tanka vila.

Rädda en daggmask bort från vägen. Du har tid.

Stäng av dataspelet och ha litet tråkig kvalitetstid med familjen. De blir så glada då! (Det kan du väl bjuda på, även om du är trulig tonåring?)

Chatta med en kompis!  – Men glöm inte versal när du inleder en mening och punkt när du avslutar den.

Långfilmsäventyra med någon du gillar.

Djupdyk ner i en popcornskål.

Laga mat till hela familjen för pluspoäng i flera veckor!

Läs en bok! Läs två!

Och bara vila. Du har tid. Du har mycket tid.

Sommarlovstanka dig utan hejd!

Väderlekstrotsa! Spring ut i regnet, gapa och fånga vattendropparna på tungan. (Nej, sånt blir man aldrig för gammal för.)

Drick solljus till frukost.

Ät av självvalda kunskapsäpplen.

Mogna själv. Men var alltid du.

Så att vi andra känner igen dig igen när du kommer tillbaka till skolan i höst.

Men NU är sommaren din!

Sommar!!! - Smålands Skidförbund
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *