Röda Rumet + Eva = sant?

– Här har jag en ny bok åt dig, Filippa! hojtade min bibliotekarie och dök ned bakom disken. Du kommer att älska den! Den handlar om…

 

Jag var 12 år, älskade att läsa och hade tur. Vansbros kommunbibliotek var fint, stort och hade dessutom en fantastiskt engagerad bibliotekarie som visste precis vad jag tyckte om för böcker. Varje gång hon fick in någon ny och spännande bok stoppade hon undan den. Alternativt ringde hon hem för att meddela att nu fanns det en bok som jag nog ville läsa men då fick jag skynda mig på för att bli först. Jag antar att jag inte var den enda som fick ta del av denna lyxiga småstadsservice.

 

Ja, jag vet att detta är ett aningens nostalgiskt och kanske en gnutta konservativt inlägg. Det är naturligtvis inget som helst fel med den nya, smarta sajten bok.nu som på ett kick och med avancerad programmering räknar ut vilka böcker du gillar. Och inte gillar. Innan du läst dem. Gillar idén. Verkligen.

 

Och nu startar sajten ett samarbete med Stockholms Stadsbibliotek…

 

Stockholms stadsbibliotek är stort och välfyllt. På böcker. Personaltätheten (och hjälpsamheten) däremot är det sämre med. Numera drar jag min boks streckkod genom maskinen och slår in min fyrsiffriga kod. Pip! Och med kvittot i hand springer jag ut på Sveavägen igen. Känns litet som att köpa korv på Pressbyrån. Nu kommer jag också att kunna få reda på vilka böcker jag ska bipa genom maskinen för att bli en nöjd kund.

 

Att min barndomsbibliotekarie ibland lät litet olika typer av böcker kategoriseras som mina "älsklingsböcker" för att vidga mina vyer är en annan femma. Likaså de roliga och peppande samtal vi hade om allt som rörde litteratur och läsande.

 

För det är nog överkurs även då det kommer till avancerad superprogrammering… 

 

 

 

Det här inlägget postades i Bokprat, Skrivateljéns kulturblogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *