JAG ÄLSKAR SKOLAN

Jag älskar skolan. Jag älskar idén bakom skolan. Jag älskar skolbyggnaden, den gamla, traditionella byggnaden som i vissa fall inte gör något väsen av sig men ändå är ett tydligt landmärke, och som i andra fall stoltserar med sin vackra 1800-tals arkitektur – men alltid med ett självklart barnperspektiv.

Entrén och expeditionen, där Margarethorna, Anitorna, Ullorna sitter och håller rätt på allt och ser till att allt fungerar. Aulan där rektorn kan samla hela skolan – både barn och vuxna – för att skapa sammanhållning och enande vi-känsla vid julavslutning och sommarlov, det som är så viktig för oss människor.

Lärarrummet där lärarna häckar som trötta tranor en kortis mellan lektionerna för att sedan, med förnyad energi och outtröttlig envishet, med vagnar, matkorgar och famnar fyllda av böcker, äntra klassrummen för att berätta, visa och förklara och ord för ord, stavelse för stavelse – förändra människors liv.

Jag älskar klassrummen med alla stolar vända mot det som händer där framme, det av vikt och värde.

Jag älskar kopiatorerna som går varma i varje arbetslagsrum, it-personalen som kan trolla fram arbeten ur datorn, som den förtvivlade eleven trodde var borta för alltid. Jag älskar vaktmästarna, långt nere i underjorden, men som hjälpsamt masar sig fram som snälla bergatroll när man plingar på, fixar trasiga stolar och ersätter borttappade skåpnycklar.

Jag älskar bokförråden där travar av välskrivna läroböcker dammas av varje termin, etiketteras av flinka skolbibliotekarier (som jag också älskar!) och delas ut i klasser för att läsas, bearbetas och begrundas, en pytteliten bit i taget, sådär som lärande går till.

Jag älskar skolmatsalarna där den välfyllda salladsbuffén och den vegetariska lasagnen ger barn, uppfödda på MC Donalds, en smak av en helt annan värld. Jag älskar skolgården där spralliga barn får rasa av sig och pluggtrötta ungdomar tar sig en välförtjänt rök i smyg.

Allt detta underbara med skolan älskar jag. För den har gjort så mycket fint för så väldigt många av oss. Den har förflyttat berg och förändrat liv. Den har gett barn utan stöd hemifrån möjligheter och en framtid. Den har hållit ihop vårt land.

Detta är min hyllningssång till den svenska skolan. Tack för att du finns! Var snäll och krya på dig från din 90-talsförkylning – du är så förfärligt viktig för vårt land och våra medborgare.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *